Phelps a Bolt už nie sú jasní favoriti, no svet je zvedavý najmä na nich

22.07.2012 Celý región

Londýn 20. júla (TASR) - Londýnska olympiáda ponúka okrem množstva skvelých športových výkonov aj odpovede na dva veľké otázniky. Dokážu jamajský šprintér Usain Bolt a americký plavec Michael Phelps zopakovať svoje heroické výkony z predchádzajúcich hier v Pekingu?

Pred štyrmi rokmi sa práve táto dvojica postarala o senzačné predstavenie a natrvalo sa zapísala do dejín športu. Bolt sa preslávil ako najrýchlejší muž histórie, keď získal zlato a stanovil nové svetové rekordy v behu na 100 a 200 metrov i v štafete na 4x100 metrov. Svetové maximá na stovke a dvojnásobnej trati navyše ešte vylepšil o rok neskôr na MS v Berlíne (9,58 s, 19,19 s).

Phelps zase získal na OH v Pekingu neuveriteľných osem zlatých kovov a prekonal tak dovtedajší rekord ďalšieho amerického plavca Marka Spitza, sedemnásobného zlatého medailistu z hier v roku 1972 v Mníchove. Celkovo tak má na konte už 14 zlatých z OH.

Rovnako ako pred štyrmi rokmi aj teraz budú pútať najväčšiu pozornosť práve títo dvaja športovci. Ich pozícia je však už odlišná a nie sú takí jasní favoriti ako v Pekingu. Dvadsaťpäťročný Bolt sa musel na nedávnej jamajskej kvalifikácii na tohtoročné hry skloniť pred o tri roky mladším krajanom Yohanom Blakeom. "Blesk" s ním prehral v priamom súboji na stovke i dvestometrovej trati, navyše v Londýne bude mať veľkú konkurenciu aj v osobe ďalšieho krajana Asafu Powella, druhého najrýchlejšieho muža planéty Tysona Gaya z USA, či zlatého z OH 2004 v Aténach Justina Gatlina.

Ani Phelps nepodával v uplynulých rokoch také suverénne výkony, keď po Pekingu akoby stratil motiváciu. Pred blížiacou sa olympiádou sa však opäť dostal do formy a v americkej kvalifikácii pokoril svojho najväčšieho konkurenta Ryana Lochteho v troch zo štyroch vzájomných súbojov.

V Londýne ale bude pod veľkým tlakom a môže sa stať, že ho nezvládne. Dvadsaťsedemročný plavecký fenomén už dávnejšie vyhlásil, že po OH 2012 ukončí kariéru a v London Aquatic Center bude štartovať "iba" v siedmich disciplínach, i keď sa kvalifikoval na osem. Jeho hlavný cieľ by tak mohol byť pokoriť bývalú sovietsku gymnastku Larisu Latyninovú, ktorá v rokoch 1956 až 1964 vybojovala osemnásť cenných kovov a je najdekorovanejšou olympioničkou všetkých čias. Phelps má na konte zatiaľ šestnásť cenných kovov, k 14 zlatým pridal aj dva bronzy. "Ak podám najlepší výkon a nebude to stačiť na zlato, ale získam striebro alebo bronz, aj tak je to obrovský úspech a nie je veľa ľudí, ktorí by mohli povedať, že sa im to podarilo," uviedol.

Bolt a Phelps budú najväčšími atrakciami hier, no pozornosť pútajú aj ďalšie veľké mená. Futbalový veterán Ryan Giggs sa predstaví v spoločnom výbere Veľkej Británie, Kobe Bryant a Kevin Durant povedú americký basketbalový "Dream Team", Švajčiar Roger Federer sa len niekoľko týždňov po siedmom triumfe na tenisovom Wimbledone pokúsi aj o premiérové singlové zlato na OH a domáci jachtár Ben Ainslie zase o štvrté v poradí.
 

Vyberte región